ПТУЈ

Птуј, најстариот регистриран град во Словенија, бил населен уште од доцното камено доба и се развил од римска воена тврдина. Птуј се наоѓал на стратешки важен премин на реката Драва, покрај праисториската трговска рута помеѓу Балтичкото Море и Јадранот.

Прочитај повеќе

Ски-центар Крањска Гора

Ски-центарот Крањска Гора е најстариот словенечки ски-центар во Крањска Гора, Горна Карниола, отворен во 1948 година. Поделен е на пет различни делови под планината Витранц, распослан низ целата долина со истоимената општина: Мојстрана, Крањска Гора, Планица, Подкорен 1 и Подкорен 2.

Прочитај повеќе

Крањска Гора

Крањска Гора е град во северозападна Словенија, на реката Сава Долинка во регионот Горна Карниола, блиску до австриската и италијанската граница. Седиште е на општина Крањска Гора. Во Крањска Гора и нејзината околина ве чекаат живите авантури на Јулијанските Алпи.

Прочитај повеќе