Езерото Блед

Eзерото Блед, кое на некои места е длабоко и до 30 метри и доста популарно меѓу нуркачите. Во езерото живеат 19 видови риби, меѓу кои крап и езерска пастрмка.

Прочитај повеќе

Замок Блед

Замокот Блед, симбол на Блед и Словенија, се рангира меѓу најдобро зачуваните и одржувани цитадели во земјата. Првото писмено спомнување на замокот датира од 1011 година. Оттогаш, замокот е составен дел од пошироката централноевропска област и енергичен културен центар.

Прочитај повеќе

Предјамски град

Предјамски град – Недалеку од Постојнската јама, во идиличното село Предјама, владее над околината. Сликовит, моќен, предизвикувачки, таинствен и неосвоив повеќе од 800 години, стои среде вертикалните ѕидови, високи 123 метри. Неговата романтична привлечност дополнително ја зајакнува реката Локва која длабоко под дворецот тече во подземјето.

Прочитај повеќе