Езерото Блед

Eзерото Блед, кое на некои места е длабоко и до 30 метри и доста популарно меѓу нуркачите. Во езерото живеат 19 видови риби, меѓу кои крап и езерска пастрмка.

Прочитај повеќе

БЛЕД

Блед е град на езерото Блед во регионот на Горна Карниола во северозападна Словенија. Тоа е административно седиште на општина Блед. Најзабележително е како популарна туристичка дестинација во регионот Горна Карниола и во Словенија како целина, привлекувајќи посетители и од странство. Блед е исто така чудесен во поглед на зимските спортови.

Прочитај повеќе