Ски-центар Крањска Гора

Ски-центарот Крањска Гора е најстариот словенечки ски-центар во Крањска Гора, Горна Карниола, отворен во 1948 година. Поделен е на пет различни делови под планината Витранц, распослан низ целата долина со истоимената општина: Мојстрана, Крањска Гора, Планица, Подкорен 1 и Подкорен 2.

Прочитај повеќе

Крањска Гора

Крањска Гора е град во северозападна Словенија, на реката Сава Долинка во регионот Горна Карниола, блиску до австриската и италијанската граница. Седиште е на општина Крањска Гора. Во Крањска Гора и нејзината околина ве чекаат живите авантури на Јулијанските Алпи.

Прочитај повеќе

Езерото Блед

Eзерото Блед, кое на некои места е длабоко и до 30 метри и доста популарно меѓу нуркачите. Во езерото живеат 19 видови риби, меѓу кои крап и езерска пастрмка.

Прочитај повеќе