ПТУЈ

Птуј, најстариот регистриран град во Словенија, бил населен уште од доцното камено доба и се развил од римска воена тврдина. Птуј се наоѓал на стратешки важен премин на реката Драва, покрај праисториската трговска рута помеѓу Балтичкото Море и Јадранот.

Прочитај повеќе

Крањска Гора

Крањска Гора е град во северозападна Словенија, на реката Сава Долинка во регионот Горна Карниола, блиску до австриската и италијанската граница. Седиште е на општина Крањска Гора. Во Крањска Гора и нејзината околина ве чекаат живите авантури на Јулијанските Алпи.

Прочитај повеќе

Малта - мал остров со илјада лица

Република Малта е островска држава сместена во срцето на Средоземното Море. Со извонредното сончево време, атрактивните плажи, ноќните забави и нејзината историја долга повеќе од 7000 години, таа е често посетена дестинација во секое време од годината, а посебно во пролетниот и летниот период.

Прочитај повеќе