Tanah Lot - еден од најважните храмови во Бали

Tanah Lot е еден од најважните храмови во Бали. Изграден е на врвот на oгромна карпа опкружена со море. Овој храм бил изграден од еден од последните свештеници кои пристигнале на Бали во 16 век.  Во основата на карпестиот остров се верува дека има отровни морски змии кои го чуваат храмот од зли духови и натрапници. Храмот, наводно, бил заштитен од џиновска змија, која била создадена од серандангот (вид на појас) на Нирарта кога го основал островот.