БЛЕД

Блед е град на езерото Блед во регионот на Горна Карниола во северозападна Словенија. Тоа е административно седиште на општина Блед. Најзабележително е како популарна туристичка дестинација во регионот Горна Карниола и во Словенија како целина, привлекувајќи посетители и од странство. Блед е исто така чудесен во поглед на зимските спортови. За време на топлите пролетни и летни месеци, тој e полн со шарм од стариот свет како што повеќето посетители веројатно ќе го видат. Храната е врвна, а архитектурата е неверојатна.

Со огромната природна убавина, Блед, заедно со неговата околина, се рангира меѓу најубавите алпски одморалишта, познати по својата блага, лековита клима и термалната езерска вода. Убавината на планините рефлектирана на езерото и сонцето, како и спокојството и свежиот воздух будат пријатни чувства кај посетителите во текот на целата година, гарантирајќи идеален релаксирачки или активен одмор. Блед привлекува бизнисмени, уметници, спортисти, истражувачи, спортски ентузијасти, стари и млади, од целиот свет, маѓепсувајќи ги да се враќаат повторно и повторно.

Благодарение на природната убавина, историските знаменитости и поволната географска положба јужно од Алпите, Блед е во огромна мера ориентиран кон туризмот. Погледот на Блед со неговиот замок, езеро и мало островче во средината на езерото е глобално позната слика. Замокот Блед, нем сведок на поранешната моќ, стои цврсто и самоуверено на карпата со поглед на езерото. Езерото Блед е добро познато по својата извонредна убавина. Во позадината на овој рај се наоѓаат пошумените ридови на Јеловица и Покљука, планинските врвови на Јулијанските Алпи со Триглав, нивната највисока планина и симбол на Словенија, и Караванките. Романтичниот остров со црквата Света Богородица стои на средината на езерото. Островот и црквата може да се пофалат со богата историја. Во црквата на островот се наоѓа познатото ѕвоно со желби од 1543 година. Покрај овие атракции и прекрасната природа, Блед и неговата околина кријат и голем број други интересни точки кои вреди да се видат. Во 1995 година, Блед повторно стана самостојна општина. Со своите 72,3 км2 и 8.239 жители, таа се смета за средна словенечка општина. Основна стопанска дејност на општина Блед е туризмот, со својата добро развиена туристичка понуда.

Галерија