МИНОЈСКАТА ПАЛАТА ВО КНОСОС - ПРВА ЕВРОПСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

Античкиот град Кносос, во близина на главниот град на Крит - Ираклион, е местото на создавање на една од првите цивилизации на Европа, Минојците. Така, може да се каже дека Кносос можеби е најстариот град на Европа.
Нашата екскурзија ќе го отвори светот на Минојците, додека посетуваме еден од најважните археолошки локалитети. Првите ископувања биле преземени во 1870-тите од Минос Калокеринос, самиот Критјанин. Неколку децении подоцна во раните 1900-ти,  ископувањата од Сер Артур Еванс од Британија целосно го привлекоа вниманието на светот со импресивните скали на палатата Кносос, според легендата, резиденцијата на мудриот крал Минос.
Ќе можеме да го истражиме големиот централен суд, прекрасната соба на тронот, импозантните големи скали и фреската на „Принцот на Лилјаните.' Додека се движиме низ апартманите во палатата и ги гледаме археолошките наоди, за момент чувствуваме  стравопочит кон богатото културно наследство на Минојската цивилизација.
Несомнено ќе ја слушнете критската легенда за Минотаурот, половина човек, половина бик кој живеел во лавиринтот и бил убиен од Тезеј. Но, тоа е друга приказна.
Истражувајќи од соба во соба, ќе се вратиме низ времето во салата на кралската гарда и одајата на владетелот, слушајќи за извонредното владеење на кралот Минос.

Галерија