ПТУЈ

Птуј е град во североисточна Словенија, седиште на општината Птуј. Птуј, најстариот регистриран град во Словенија, бил населен уште од доцното камено доба и се развил од римска воена тврдина. Птуј се наоѓал на стратешки важен премин на реката Драва, покрај праисториската трговска рута помеѓу Балтичкото Море и Јадранот. Областа е дел од традиционалниот регион Штаерска и била дел од Австро-унгарската империја. Во почетокот на 20 век, мнозинството жители зборувале германски, но денес населението го сочинуваат главно Словенци. Птуј е најстариот регистриран град во Словенија. Постојат докази дека областа била населена во камено доба. Во доцното железно време бил населен од Келти.
Нежно издигнувајќи се над широката долина, Птуј формира цела ризница покриви со црвени ќерамиди најдобро гледани преку реката Драва. Компактниот средновековен средишен дел, со неговите калдрми опколени со интересни фасади, расфрлани со украсни манастири и на врвот со голем варосан замок, може лесно да се види за еден ден, но релаксирачкиот амбиент, културата на кафулињата и одличните хотели може да ве убедат да останете овде на подолго време. Има многу интересни споредни патувања и активности во областа ако одлучите да се задржите. Се надеваме дека и вие ќе бидете воодушевени од овој прекрасен мал, чудесен град.

Галерија