Ски-центар Крањска Гора

Ски-центарот Крањска Гора е најстариот словенечки ски-центар во Крањска Гора, Горна Карниола, отворен во 1948 година. Поделен е на пет различни делови под планината Витранц, распослан низ целата долина со истоимената општина: Мојстрана, Крањска Гора, Планица, Подкорен 1 и Подкорен 2. Има вкупно 20 км скијачки патеки, 40 км патеки за крос-кантри скијање и Снежен забавен парк. Од 1961 година, одморалиштето е домаќин на Vitranc Cup, едно од најстарите и најпрестижните активни натпревари во алпско скијање во светот, и е класичен редовен домаќин на Светскиот куп од сезоната 1968 година.
„Подкорен 3“, кој е домаќин на настани од Светскиот куп од 1983 година, е најстрмната и најтешката уредена скијачка патека во Словенија со максимален наклон од 30,5° степени.
1948: Првиот ски-лифт во Словенија: На 29 ноември 1948 година, на патеката „Пресека“ официјално беше отворен првиот словенечки ски-центар и лифт (површина) со должина од 960 метри и капацитет од 170 скијачи на час.

Галерија