Езерото Блед

Откријте ја магијата на езерото што привлекува патници од целиот свет. На локацијата на денешното езеро некогаш имало тектонска дупка направена од глечерот Бохињ низ годините. Нејзиниот пат беше попречен од огромна карпа чиј остаток е сегашниот остров. Мразот се стопил и сливот се наполнил со вода, па се појавило езерото Блед, кое на некои места е длабоко и до 30 метри и доста популарно меѓу нуркачите. Во езерото живеат 19 видови риби, меѓу кои крап и езерска пастрмка. На неговата површина пливаат патки и лебеди, како и разновидни растенија. Замрзнато во зима и користено од лизгачите на мраз, езерото е домаќин на регата за веслање во лето, додека чамците слични на гондола наречени плетна ги превезуваат туристите до Блејски Оток, мал остров со барокна црква од 17 век Патеката околу езерото нуди фантастичен поглед на островот, црквата, замокот и самиот град. Исто така, ви овозможува да ги проверите локалните гостилници или ресторани околу езерото и да донесете одлука каде да уживате во вечерниот оброк.