Замок Блед

Сместен на врвот на стрмната карпа над смарагдно зеленото езеро, Блед е еден од најстарите словенечки замоци. Со историја што датира повеќе од илјада години, замокот Блед ги плени посетителите со својата величественост, неверојатна локација и погледи што го одземаат здивот. Замокот Блед, симбол на Блед и Словенија, се рангира меѓу најдобро зачуваните и одржувани цитадели во земјата. Првото писмено спомнување на замокот датира од 1011 година. Оттогаш, замокот е составен дел од пошироката централноевропска област и енергичен културен центар. Замокот Блед е местото каде минатото се среќава со сегашноста и иднината. Низ вековите, Блед и неговиот замок привлекоа популарност и светска слава. Патникот кој стои на терасата на замокот и гледа во езерото и островот и понатаму низ овој регион кој се граничи со планините Караванке и Јулијанските Алпи, никогаш нема да ја заборави глетката. Како што напиша најголемиот словенечки поет Франс Прешерен во една од своите песни: „Не, Карниола нема поубава сцена од оваа, која личи на рајска спокојна сцена. Најстариот дел од замокот е романескната кула. Во средниот век биле изградени повеќе кули и други згради биле во ренесансен стил. Зградите се распоредени околу два двора кои се поврзани со скалила. Во горниот двор има капела, која била изградена во 16 век, а обновена околу 1700 година, кога била и насликана со илузионистички фрески. Замокот има и подвижен мост преку ров.